Prvi svemirski brod dočekuje goste 2027. godine

Kompanija Orbital Assembly Corporation je nedavno objavila da će njen prvi svemirski hotel, pod nazivom Voyager Station, biti otvoren 2027.

Ideja za stanicu Voyager datira iz 2012. godine, a prvi planovi su predstavljeni svijetu sedam godina kasnije. Ovaj futuristički rotirajući hotel inspirisan je naučno-fantastičnim filmovima kao što je “Odiseja u svemiru”.

Najnoviji dizajn ambicioznog svemirskog hotela sadrži 24 modula. Svemirski hotel može da ugosti 280 gostiju na više od 11.600 kvadratnih metara. Moduli formiraju masivni točak koji se rotira oko centralnog ležišta za pristajanje, da bi stvorio vještačku gravitaciju koristeći centrifugalnu silu.

Voyager Station će imati bar, restoran, teretanu i druge karakteristike koje se očekuju od luksuznog broda za krstarenje. Za dodatnu garanciju, tu su 44 vozila za hitan povratak kući. Programirani su da se autonomno vrate na Zemlju.

Korporacija Orbital Assembly planira da pozicionira svoj prvi svemirski hotel 500-550 kilometara iznad Zemljine površine u orbiti koja je sinhrona sa Suncem. To znači da će uvijek biti na istom položaju u odnosu na Sunce. 

Za sada nije otkriveno mnogo informacija o tome koliko će koštati rezervacija sobe u svemirskom hotelu.  Glasine sugerišu da će vas boravak od četiri dana u svemiru koštati pet miliona dolara.