Prvi pametni grad niče u Južnoj Koreji

Stanovnici Busan Eco Delta Smart Village uživaće u uslugama visoke tehnologije i sve bi trebalo da bude „pametno“, od njihovih domova do prodavnica i bolnica bez osoblja.

Kako ističu u kompaniji  K-water, oko 40 inovativnih tehnologija koristiće u pilot-gradu. Smješten je 15 kilometara od Busana, a pokriva površinu od 21.035 kvadratnih metara. Buduće stanovnike, prije nego što usele, očekuje jednogodišnji program obuke. U pametnom gradu živjeće pet godina.

Kreatori su spojili inovativne tehnologije i ugradili ih u sve sisteme življenja: pametne kuće, zdravstvena zaštita u realnom vremenu, bašte, terase, parkovi…

Zdravlje stanara pratiće pametne narukvice koje nose na svojim tijelima. Planovi vježbanja biće isprogramirani uz pomoć vještačke inteligencije. 

Smeće će sakupljati roboti, kvalitet vode u gradu će ocijenjivati mašine, a povrće će dolaziti sa automatizovane pametne farme. 

Korejska kompanija K-water izabraće 54 porodice, dok će preostalih 36 biti odabrano putem lutrije.

Smart Village će implementirati inovativne tehnologije u pet oblasti: zdravstvenoj zaštiti, robotici, životnom okruženju, prikupljanju podataka i snabdjevanju vodom. Za potrebe stanovnika, Samsung Electronics obezbjeđuje 15 proizvoda – od frižidera, veš-mašina i usisivača, do QLED televizora, monitora i Galaxy tableta.

Uz pomoć SmartThings aplikacije, stanovnici kontrolišu uređaje, a tu su i različiti servisi koji dodatno poboljšavaju korisničko i iskustvo življenja.