Prvi komercijalni kvantni računar stiže iz Fujitsu

Za kvantne računare znamo da su nova velika stvar koja će promijeniti mnogo toga što nam je danas poznato, mada još uvijek ne znamo koje su njihove mogućnosti.

Kvantni računari su računari koji pri svom funkcionisanju koriste kvantna svojstva mikročestica, po čemu se razlikuju od klasičnih kompjutera kod kojih se informacije bazično predstavljaju u obliku bitova (0 i 1). I sposobni su da nevjerovatno brzo obrađuju  operacije.

Ono po čemu nisu mogli da pariraju tzv. superračunarima je što su u ovom trenutku kvantni računari previše mali i sa premalo procesorske snage, pa je ova tehnologija u sferi finalnog razvijanja.

Japanska kompanija Fujitsu još od prošle godine radi na razvoju komercijalnog kvantnog računara, koji će biti dostupan za korišćenje u profesionalne svrhe, a prvi plodovi očekuju nas tokom 2023. godine.

U tu svrhu su sklopili saradnju sa istraživačkim institutom Riken. Zajedno pokušavaju da kombinuju znanje Rikena u sferi kvantnog računarstva sa znanjem kompanije Fujitsu o razvoju računarskih tehnologija i potencijalnim upotrebama kvantnih računara.

Ne očekuje se da prvi rezultat bude revolucija u svijetu tehnologije, već je plan da se predstavi računar procesorske snage od 64 kubita, što je dok su neka od predviđenih upotreba u poljima medicine, proizvodnje materijala i finansijskog prognoziranja.

Ultimativni plan kompanije Fujitsu jeste da do marta 2027. godine predstave kvantni računar snage 1.000 kubita, što bi bilo desetak puta više od onog što je do sada predstavljala konkurencija koja radi na ovom polju.