Provozajte se kroz istoriju automobila u Fordovoj novoj digitalizovanoj arhivi

Automobilska kompanija Ford obilježava 119 godina, a u znak proslave su pokrenuli onlajn arhivu kako bi ljubitelji automobila mogli da pregledaju njegove modele koje su proizvodili tokom svog postojanja.

Ford Heritage Vault je digitalna baza podataka koja sadrži više od 5.000 odabranih fotografija i brošura o proizvodima Ford i Lincoln vozila, u rasponu od osnivanja kompanije 1903. do njene stogodišnjice 2003. godine.

Iako je prvi veći službeni arhiv kompanije osnovan prije 70 godina, ovo je prvi put da Ford predstavlja ogromnu količinu podataka i memorabilija na ovakav otvoren način. Za arhivu koja se nalazi na sajtu bile su potrebne dvije godine da se prikupi i sortira sav materijal. Stvarana je uz pomoć zaposlenih, penzionera i postdiplomaca sa Univerziteta Vaine State prije nego što je otvorena za javnost.

Trezor omogućava svakome da pregleda i preuzme fotografije za „ličnu upotrebu, besplatno“, stoji na sajtu. Proizvođač automobila će vremenom ažurirati arhivu sa više automobilskih efemera, tako da će trezor samo rasti.

Baza podataka se može pretraživati, pa možete vidjeti kako su se neki modeli razvijali, kao i kako su izgledali oni koji se više ne proizvode.

Postoji mnogo sjajnih stvari koje vrijedi istražiti, uključujući brošuru za Ford Falcon iz 1961. godine, zajedno sa likovima iz Peanuts-a, uključujući Snupija i Čarlija Brauna. Pronaći ćete i reklame za set automobila igračaka i kamiona Ford pre-Hot Vheels Ford koji „izgledaju i rade kao pravi“.