Proglašene igre godine

Elden Ring, epska dark fantasy igra koju je kreirao Hidetaka Miyazaki u saradnji sa George RR Martinom, osvojila je prestižnu nagradu za igru godine na Game Awards u Los Angeles-u 9. decembra.

Titula je osvojena u žestokoj konkurenciji igara God of War: Ragnarok, Horizon Forbidden West i Stray.

Elden Ring je dobio ukupno sedam nominacija u različitim kategorijama, a osim glavne nagrade “gejming Oskara”, igra je dobila i nagrade za art direction, “roleplaying” i režiju. Za najbolji narativ nagradu je dobila A Plague Tale: Requiem (Asobo Studio/Focus Entertainment), kao i za muziku. Za najbolji dizajn zvuka nagrađen je Call of Duty: Modern Warfare 2 (Infinity Ward/Activision)

Ashly Burch, za Horizon Forbidden Westi, i Charlotte McBurney, za A Plague Tale: Requiem, dobili su nagradu za najbolji performans (glumu). Za najbolju nezavisnu igru proglašena je Cult of the Lamb (Massive Monster / Devolver Digital). Sve nagrade možete pronaći OVDJE.

FromSoftware, kompanija koja stoji iza igre Elden Ring, posljednji put je glavnu nagradu osvojila 2019. godine za igru Sekiro: Shadows Die Twice.

Miyazaki  je rekao da je izuzuetno srećan zbog ove nagrade i zahvalio se svim fanovima, kao i svom timu koji je uložio veliki trud kako bi napravili igru vrijednu ove titule.

Ove godine je prvi put predstavljena i kategorija “Najbolja adaptacija” u kojoj je triumfovala Netflix-ova serija Arcane. Radi se o adaptaciji igre League of Legends.

Game Awards je jedan od najprestižnijih događaja u gejming svijetu i u Microsoft Theatre-u i prvi put od početka pandemije održan je uživo.