Prevoz u Sijetlu: Električni skuter potisnuo bicikl

Električni skuteri sve su popularniji širom svijeta, a u Sijetlu su čak uspjeli da potisnu bicikle, kojih su ranije bile pune ulice.

Ministarstvo saobraćaja Sijetla (SDOT) predstavilo je izvještaj koji pokazuje koliko su električni skuteri zapravo zastupljeni, kuda se vozači kreću, koliko ih se povrijedilo tokom vožnje, poštuju li pravila… Cilj je bio da pokažu rezultat gradskog pilot programa dijeljenja skutera od oktobra 2020. godine.

Izvještaj je pokazao da je čak 260.000 vozača obavilo 1,4 miliona putovanja skuterom od oktobra 2020. do septembra 2021. godine. Od početka provođenja programa građanima je svakog dana u prosjeku bilo dostupno 2.600 skutera, da bi taj broj rastao i u septembru 2021. iznosio 5.100.

Prema anketi, 43 odsto vozača koristilo je skuter u rekreativne svrhe, 22 odsto njih za odlaske na posao, 15 odsto za odlaske u restorane, 12 odsto u sklopu posla, a 6 odsto za odlazak u šoping. Ostali su izabrali opciju „za nešto drugo“.

Iz Ministarstva priznaju da je strah za bezbjednost vozača električnih skutera postojao od starta, a brojke su pokazale da je bio pomalo i opravdan, jer povrijeđenih ima. Izvještaj pokazuje da je oko 11 odsto od 5.000 ispitanika navelo da je doživjelo povredu, dok ih je 2,3 odsto zatražilo medicinsku pomoć.

Istraživanje je pokazalo i da su pojedini vozači skutera svjesno kršili pravila. Naime, iako je poznato da je vožnja električnim skuterom na trotoaru zabranjena, 22 odsto vozača kretalo se trotoarom.

I pored toga što je vožnja bicikla korisnija za zdravlje i kondiciju, čini se da brojne pogodnosti koje pružaju električni skuteri ipak presuđuju da građani sve više posežu za tim modernim prevoznim sredstvom.