Pokemon Go slavi peti rođendan i podjednaku popularnost

Pokemon Go slavi pet godina postojanja kroz koje je kompaniji Niantic donio ogromnu zaradu i stekao nevjerovatnu popularnost. 

Ova igra je puštena 2016. godine kada je kompaniji Niantic donijela zaradu od vrtoglavih 5 milijardi dolara. Prema podacima koje je uradio Sensor Tower, igra je zarađivala u proseku milijardu dolara godišnje. Ovaj podatak govori da i dalje veliki broj igrača je igra, iako djeluje kao da to u stvarnosti nije slučaj. Ipak, podatak da je u vrijeme pandemije donijela 1,3 milijarde dolara, ide u prilog ovoj tvrdnji. Socijalna distanca je vjerovatno uticala na to da se umjesto sa ljudima, igrači druže sa virtuelnim stvorenjima. 

Kompanija Niantic napravila je Pokemon Go, igru za Android i iOS uređaje, koja omogućava da se pokemoni hvataju u “stvarnom” svijetu. 

Zvanično pokretanje igre počelo je 6. jula 2016. u Australiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Američkim Državama. Evropska izdanja počela su 13. jula, a igra je postala dostupna većini kontinenata tokom sljedećih deset dana. Dana 11. septembra 2018. godine, igra se pojavila u Google Play Store-u, više od dvije godine nakon prvog lansiranja. Međutim, Niantic nije službeno objavio lansiranje. Iran je prva država koje je zabranila igru, ali danas je rasprostranjena širom svijeta.