Pogledaj u kameru i plati kartu za metro – u Moskvi

Nismo se još naviknuli na beskontaktno plaćanje karticama, a u svijetu se već koristi beskontaktno plaćanje prepoznavanjem lica

Moskovski metro uveo je interesantnu ali kontroverznu novinu. Naime, putnici će na 240 stanica metroa u glavnom gradu Rusije kartu plaćati tako što pogledaju u kameru.

To im omogućava aplikacija Mosmetro, u kojoj su pohranjeni potrebni podaci o korisniku/ci. Sve te informacije skladištiće se u Ministarstvu unutrašnjih poslova uz garanciju maksimalne zaštite od zloupotrebe.

Međutim, istovremeno je beskontaktno plaćanje prepoznavanjem lica postalo tema javne rasprave kojom se ukazuje i na problematiku navedenog sistema.

Od 2017. godine čak 170.000 kamera sa funkcijom prepoznavanja lica postavljeno je širom metropole. Sumnja se da se one koriste ne samo za identifikaciju u slučajevima kriminalnih radnji nego i za prepoznavanje demonstranata. 

Smatra se kako ove tehnologije krše pravo građana na privatnost te se koriste u političke svrhe. Ipak, moskovski metro zasad nije odustao od Face Pay opcije.

A sada pogledajte kako tačno funkcioniše Face Pay sistem. 

Video o tome kako se koristi Face Pay sistem u Rusiji