Podcasti stižu na Facebook

Facebook je pokrenuo podcaste, gdje je dodao opciju da slušaoci mogu sami stvoriti isječke iz njihovih omiljeniih emisija.

Prema e-mailu koji je vlasnicima stranica za podcast poslana, admini mogu povezati RSS feed svoje emisije sa Facebookom, koji će automatski generisati postove feed-a vijesti za sve objavljene epizode. Te će se epizode prikazivati ​​na kartici “podcastovi” za koju se čini da još uvijek nije u upotrebi.

Podnews je prvi put objavio datum ranije ovog mjeseca, a u to je vrijeme Facebook potvrdio da će ograničen broj vlasnika stranica imati pristup. Međutim, e-mailovi se i dalje šalju dodatnim vlasnicima stranica, sugerišući da bi ovo uvođenje moglo biti šire nego što se očekivalo.

Facebook će biti mjesto na kojem će ljudi moći uživati, raspravljati i dijeliti međusobno podkastove koje vole”, navedeno je iz kompanije.

Podcasteri koji objavljuju na platformi takođe će se odlučiti za Facebook-ove uslove usluge podcasta. To je relativno standardni ugovor, iako nema jasna ograničenja oko toga šta tačno Facebook može učiniti sa podcastima distribuisanim na njegovoj platformi. Na primjer, Facebook daje prava na izvođenje koja su možda potrebna za distribuciju emisija u određenim formatima, ali takođe mogu uznemiriti podcastere koji štite svoju IP adresu.

Podcasteri ujedno mogu odlučiti hoće li omogućiti isječke za koje u kompaniji kažu da će ih stvoriti slušaoci i koji će trajati do jedne minute. “Oni mogu pomoći u povećanju vidljivosti i angažmana”, navedeno je u saopštenju.

Vjerovatno će ih biti lako podijeliti pored stranice podcastera. Isječci kratkog oblika ključni su da Twitch streameri dijele trenutke iz svojih podužih streamova, a čini se da se u Facebook-u nadaju da se ista ideja može primijeniti i na podcastove.