Počinje primjena velikog Gmail redizajna

Gmail dobija dodatnu bočnu traku za Google Chat, zajedno sa novim bojama, čime počinje primjena njegovog velikog redizajna.

U Google-u novi interfejs nazivaju integrated view, jer je cilj da u Gmail integriše servise Google Chat i Google Meet.

Trenutno, bočna traka sadrži odjeljke kao što su Inbox, Drafts, Trash i vaša lista oznaka. Redizajn će dodati drugi, novi navigacioni panel višeg nivoa na lijevoj strani, omogućavajući korisnicima da prelaze između Gmaila, Google Chata, Spacesa i Google Meet-a.

Pored četiri opcije za navigaciju kroz aplikacije, nova bočna traka takođe ima gomilu ikona na dnu, ali trenutno nije sasvim jasno čemu će služiti. Izgledaju kao slike profila za ćaskanje, tako da u pitanju mogu biti ili aktivni razgovori ili kontakti sa zvjezdicom.

U aprilu će korisnici biti automatski upisani u novi interfejs. Do kraja drugog kvartala tekuće godine, postaće standard za Gmail, bez mogućnosti korištenja klasičnog interfejsa. 

Novi redizajn mijenja boje i izgled Gmaila. Glavni panel za poštu sada je u bijeloj kutiji sa zaobljenim uglovima, dok su navigacioni elementi u svijetlosivoj nijasi. Boja opcije compose je trenutno  crvena, a nova će biti plava.

Prvi pokušaj kompanije po pitanju razmjene poruka, Google Talk, ugrađen je u Gmail ubrzo nakon njegovog lansiranja 2005. godine. Osam godina kasnije dolazi do prelaska na Hangouts, ali Google i dalje nema dominantno rješenje ove vrste. Google Chat je zamišljen kao nasljednik Hangouts-a