Pametni kombinezon prati razvoj motorike kod djece

Stručnjaci sa Univerziteta u Helsinkiju stvorili su pametni kombinezon koji omogućava pouzdanu procjenu motoričkih sposobnosti tokom ranog razvoja djece.

Cilj je pravovremeno otkrivanje neurorazvojnih problema i poremećaja, kako bi se što prije terapeutski djelovalo. Pametni kombinezon MAIJU je nosivi medicinski uređaj opremljen sa više Movesense senzora.

U okviru nedavne studije pomenuti stručnjaci sproveli su istraživanje na bebama starosti od pet do 19 mjeseci obučenim u MAIJU kombinezon tokom njihove spontane igre, uglavnom u kućnom okruženju.

Najprije su položaji i pokreti novorođenčadi identifikovani vizuelno, sa video snimka. Te informacije su zatim korištene za obuku algoritma za mašinsko učenje da prepozna iste položaje i pokrete za svaku sekundu tokom igre djeteta, da bi se mogla prepoznati odstupanja. Pošto odijelo sadrži niz senzora pokreta tačnost prepoznavanja pokreta djece jednaka je vizuelnoj procjeni stručnjaka obučenog za praćenje razvoja djece.

Jedna od najvećih prednosti ovog odijela je što omogućava precizno, ali potpuno bezbolno i za dijete neosjetno praćenje njegovog razvoja, u prirodnom okruženju, kod kuće ili u vrtiću.

Naime, do sada su stručnjaci ovakve probleme kod djece uočavali njegovim posmatranjem, što je za dijete znalo biti neprijatno zbog posjete zdravstvenoj ustanovi, ali je i ljekarima oduzimalo vrijeme, jer je za uočavanje nekih manjih problema potreban duži nadzor.