Pametne čarape smanjuju broj padova

Gotovo da ne postoji stvar koja u ovoj deceniji nije postala “pametna”, ali svako će od nas pomisliti čemu bi služile “pametne čarape”.

Nema prostora za pošalicu, jer istraživači sa Univerziteta u Ohaju sa kompanijom Palarum razvijaju čarape koje su zamišljene kao nešto što će pomagati ljudima kojima je potrebna medicinska pomoć, kao i onima koji o njima brinu.

Ove čarape su zamišljene tako da senzori pritiska u njima upozoravaju njegovatelje kada pacijent pokušava da ustane. Signal iz senzora bežično ide do sistema koji potom upozorava njegovatelje koji su najbliži pacijentu.

Cilj svega ovoga jeste da najbliži njegovatelj stigne što je prije moguće i ukaže pomoć pacijentu koji, recimo, želi da ode u toalet i spriječi da dođe do pada. Padovi se najčešće dešavaju kada visokorizični pacijent pokuša da ustane iz kreveta da bi koristio toalet, a i ukoliko njegovatelj nije prisutan dramatično raste rizik od neželjenog ishoda.

Nedavna studija je pokazala da je sistem značajno smanjio stope pada kod pacijenata sa visokim rizikom od takvih incidenata. Obično nije moguće pratiti pacijente sa visokim rizikom svakog minuta u danu, ali bežične tehnologije su pogodne da ispune pomoćnu ulogu u ovom kontekstu.

Neka od dosadašnjih rješenja su bili senzori u krevetu, koji bi često stvarali “lažne uzbune” zbog kojih bi dolazilo do zamora onih koji bi trebalo da reaguju. Sistem sa čarapama se pokazao efikasan jer je tek jedan u 500 alarma bio lažan, a njegovatelji su u svim slučajevima bili dovoljno brzo obaviješteni da reaguju na vrijeme.