Pametna sočiva će postavljati Micro LED ekran na vaše oko

Pametni uređaji su svuda oko nas, a čini se da je vrijeme da blizina postane minimalna. Kompanija Mojo Vision od 2015. godine razvija tehnologiju koja bi trebala biti na zjenici oka.

Pametna kontaktna sočiva bi donosila AR grafiku ispred našeg oka i pomagala u rješavanju svakodnevnih zadataka. Za sada, toj viziji se približavamo kroz prototipe ovog proizvoda.

Nedavno je Drew Perkins, izvršni direktor Mojo Vision-a, imao demonstraciju pametnog kontaktnog sočiva proširene stvarnosti sa kompletnim karakteristikama, sat vremena i samo na jednom oku. Mojo Vision bi želio da korisnici mogu da nose dva njihova sočiva istovremeno i da kreiraju 3D vizuelne slojeve, navodi publikacija.

U srcu sočiva je Arm M0 procesor i Micro LED ekran sa 14.000 piksela po inču. Ima samo 0,02 inča (0,5 mm) u prečniku sa korakom piksela od 1,8 mikrona. Perkins je tvrdio da je to „najmanji i najgušći ekran ikada napravljen za dinamički sadržaj“.

Razvijanje sočiva uključivalo je i minijaturizaciju mikro baterija medicinske klase, kao i integrisanog kola za upravljanje napajanjem.

Mojo sočivo takođe koristi prilagođeni magnetometar, akcelerometar i žiroskop za praćenje. Cilj je da AR ostane vidljiv čak i kada pomjerate oči, što je najznačajnije jer nema kontrole pokretima kod pametnih naočari. Postoji glasovna kontrola, ali primarni način kontrole korisničkog interfejsa je praćenje očiju.

Sočiva računaju na prednost neupadljivosti u odnosu na naočari koje pretenduju da ponude istu uslugu. Međutim, i trenutni prototip koristi „relejni dodatak“, koji se nosi oko vrata. I to za sada zvuči kao velika prepreka da bude poželjan gedžet za široku upotrebu. I nije jasno koliko se uređaj zagrijava.

Perkins je sugerisao da bi ljudi mogli da hodaju okolo sa pametnim kontaktima u roku od 10 godina. Kratkoročni ciljevi uključuju navođenje potencijalnih partnera, investitora i novinara da isprobaju pametno sočivo.

Sočivu će biti potrebno mnogo testiranja i odobrenja prije nego što dobije dozvole od medicinskih regulatornih tijela da je bezbjedno za oči potrošača.