Pametna ogledala za fitnes – evo kako funkcionišu

Odlazak u teretanu postaje staromodan još od početka pandemije kada je i vježbanje kod kuće postalo društveni imperativ.  A tek sa povećanjem tehnoloških sposobnosti čini se da vježbanje u vlastitom domu dobija sve veći zamah.

Stvar je u tome da opremanje svim potrebnim spravama nije baš izvodljivo ukoliko nemate dodatne prostorije, ali tu se pojavljuje tehnološko rješenje, a to su pametna ogledala za fitnes.

Kako ovo funkcioniše? Zamišljeno je da u odrazu vidite trenera koji vas vodi kroz trening, a postoji mogućnost da vidite i trenera i sebe dok vježbate, kako bi mogli da pratite da li neku vježbu radite pravilno. Na kraju možete da imate panel sa kog dobijate preporuke za vježbe koje pokreće vještačka inteligencija, između ostalih pametnih funkcija. Većina ogledala za fitnes oponašaju atmosferu studijskog stila sa profesionalnim trenerom, vođenim vježbama i muzikom snažnog ritma.

Postoje različiti modeli ovih uređaja, a neki su skoncentrisani na kardio treninge, neki na dizanje tegova, a imate i one za časove joge. Sva ogledala na ovoj listi zahtijevaju zasebnu mjesečnu ili godišnju pretplatu za pristup sadržaju uživo i na zahtjev.

U odnosu na prva prilagođavanja tokom zatvaranja, kada su treneri vježbanja strimovali preko aplikacija koje smo dobijali na ekranu telefona, sada vam je potrebno par kvadrata zidne površine i dobijate trenažer tačno ispred vas na velikom ekranu sa malim otiskom.

Sva ogledala za vježbanje će zahtijevati blisku utičnicu, te stabilnu i brzu internet vezu za pristup časovima vježbanja uživo. U zavisnosti od modela ogledala mogući su ekrani osjetljivi na dodir i ogledala koja se mogu kontrolisati preko aplikacije za pametni telefon.