Pametna cucla za bebe prati nivo elektrolita

Tim stručnjaka sa Državnog univerziteta u Vašingtonu razvio je pametnu cuclu koja pokazuje nivo elektrolita u pljuvački beba.

Zahvaljujući ovoj njenoj sposobnosti prijevremeno rođenoj djeci neće više morati da vade krv dva puta dnevno.

Naime, tako česta analiza krvi neophodna je zbog praćenja znakova dehidracije, koja za novorođenče može biti jako opasna. Ova neobična cucla pomoću mikrofluidnih kanala „usisava“ bebinu pljuvačku, iz koje senzori mjere koncentraciju jona natrijuma i kalijuma i te podatke bežično prenose preko Bluetooth-a onome ko je zadužen za njihovo praćenje.

„Često vidite slike u jedinicama intenzivne njege novorođenčadi na kojima su bebe spojene za gomilu žica, kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje, poput pulsa, disanja, temperature i krvnog pritiska. Želimo se riješiti tih žica“, navodi Jong-Hoon Kim, jedan od programera sistema.

Pojašnjava da metoda vađenja krvi može biti potencijalno bolna i mučna za bebu, pogotovo jer se radi svako jutro i svako veče.

Naravno, postoje i druge metode za testiranje pljuvačke novorođenčadi na elektrolite, ali one uključuju uzimanje uzoraka i korištenje složenijih medicinskih uređaja, što dodatno oduzima vrijeme.

Analiziranje znakova dehidracije kroz cuclu koju svaka beba obožava i koja je ni na koji način ne uznemirava, nego upravo suprotno, smiruje, svakako će olakšati prve dane i mjesece života malih boraca, a samim tim i njihovih roditelja i medicinara koji prate njihov napredak.