Ovo su neki od najpopularnijih naučno-obrazovnih YouTube kanala

Ukoliko vas interesuju naučno-obrazovne oblasti, postoji nekoliko YouTube kanala koje morate da posjetite.

YouTube je mjesto na kojem možete da pronađete različite vrste zabave, ali i mjesto na kojem možete da se edukujete i pronađete naučno-obrazovne oblasti. Obrazovne emisije trenutno su jako popularne i stvaraju ogromnu bazu pratilaca. Nerijetko ovakav sadržaj može da bude znatno zanimljiviji i dinamičniji od predavanja na fakultetu.

Neki od autora sadržaja znaju da učenje pretvore u pravu zabavu, a u nastavku pogledajte neke od najzanimljivijih>

VSAUCE

Ovo je kanal koji broji 16,9 miliona pretplatnika. Michael Stevens je autor koji objašnjava neka od nazanimljivijih životnih pitanja poput: Da li se prošlost zaista dogodila? ili Zašto svi nemamo rak? Na intrigantan način obrazlaže teme i i objašnjava na razumljiv način široj publici.

VlogBrothers

John i Hank Green iz VlogBrothers-a, jedni su od najpopularnijih jutjubera. Na svom kanalu raspravljaju o različitim temama, često postavljajući pitanja svojim pratiocima. Zajedno su pokrenuli mnoge druge uspješne projekte, uključujući konferenciju VidCon YouTube i distributersku mrežu DFTBA Records

MinutePhysics

Na ovom kanalu nalaze se kratki zapisi koji kroz ilustracije slikovito objašnjavaju određene pojave. Ubrzani snimci, kroz 2-3 minute, nude idealne mini lekcije koje su jednako poučne i zanimljive.

SmarterEveryDay

SmarterEveryDay je riznica zanimljivih priča koje se predstavljaju ili kroz kratke animacije, ili kroz eksperimente iz stvarnog života. Destin Sandlin, voditelj uvijek kombinuje ove dvije varijante kako bi održao pažnju pratiocima. Bez dodatnih trikova i efekata, kanal je sam po sebi istinski zanimljiv.