Ovo su najpopularniji internet pretraživači

Chrome je ubjedljivo najpopularniji internet pretraživač.

To pokazuju podaci analitičke kompanije Statcounter. Prema statistici, najpopularniji desktop browser na tržištu je Google Chrome, koji drži 66,64 odsto tržišta, slijedi Microsoft Edge sa 10,07 odsto, dok je na trećem mjestu Safari (9,61 odsto).

Mediji prenose da je pomalo iznenađujuće da je Firefox, koji je početkom godine gotovo prestigao Safari, sada značajno pao, te drži samo 7,86 odsto tržišta.

Nema informacija o tome zašto su Firefox mnogi korisnici napustili, niti da li su oni ojačali Chrome ili Microsoft Edge. Time se sada u Firefox-u sigurno bave.

Što se tiče ostalih podataka, Opera-i je vjerno 2,44 odsto korisnika desktop internet pretraživača, dok ostali pretraživači čine preostalih 2,5 odsto.

Stručnjaci pojašnjavaju da ne treba da čudi to što je Microsoft Edge popularniji od Safari-ja, s obzirom na to da je korisnička baza Windows korisnika znatno veća u odnosu na Apple Mac uređaje. Takođe, kao jedan od mogućih razloga navode i to što je kompanija Apple redizajnirala Safari prošle godine, nakon čega su mnogi korisnici naveli da nisu zadovoljni njegovim novim izgledom.