Ovo je prvi drveni satelit za eko-friendly istraživanje svemira

Prvi drveni satelit trebalo bi da bude lansiran u orbitu kasnije ove godine, s ciljem eko-friendly istraživanja svemira.

Misija WISA Woodsat će, u sklopu projekta za ispitivanje upotrebe održivih materijala u svemiru, prikupljati podatke o trajnosti šperploče u tamošnjim surovim uslovima, kako bi se procijenilo mogu li se svemirske stanice ili čak svemirske letjelice graditi od drveta.

Nanosatelit, čija je dužina 10 cm, a težina jedan kilogram, biće izložen ekstremnim temperaturama, vakuumskom pritisku i svemirskom zračenju tokom dužeg perioda dok kruži oko Zemlje na nadmorskoj visini od 500 kilometara.

“U našim laboratorijima možemo testirati mnoge stvari, ali konačni test za svemirsku vrijednost može se sprovesti samo u svemiru. Svemirska industrija neprestano traži materijalne inovacije za svemirske letjelice i svemirske stanice. Sarađujemo sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA) kako bismo provjerili mogu li se drvo i šperploča posebno koristiti u te svrhe”, rekao je Ari Voutilainen, upravnik svemirskog projekta proizvođača drveta UPM Plywood.

Satelit je opremljen paketom ugrađenih senzora i kamera, uključujući proširivi selfie štap za snimanje fotografija. Ne postoji fiksni datum lansiranja, ali bi to moglo biti između septembra i decembra, na brodskoj raketi Electron, kompanije Rocket Lab, iz lansirnog kompleksa Mahia na Novom Zelandu.