Ovi leteći roboti su preuzeli posao berača voća

Izraelska kompanija Tevel Aerobotics Technologies je kreirala robote koji su preuzeli posao berača voća.

Mnogi su razlozi uticali na ovaj potez, ali dva se posebno ističu – sve manje zainteresovanih ljudi za berbu voća i otežana putovanja zbog pandemije.

Ovi roboti uz pomoć vještačke inteligencije pronalaze i biraju zrele plodove, a to je posebno važno jer je na taj način smanjen procenat propadanja voća. Pored ovoga, smatra se da će roboti uticati na uštedu novca.

Iz kompanije navode da su i prije razmišljali u ovom smjeru, jer je i ranije broj radnika u ovom sektoru bio jako nizak, a pandemija je samo dodatan razlog za sprovođenje ove ideje u praksu. Takođe, naglašavaju da poljoprivrednici svake godine gube ogromne svote novca jer ne mogu da pronađu dovoljan broj radnika u jeku sezone.

Leteći FAR roboti će svoju primjenu naći na lokacijama širom svijeta, a dnevno mogu da rade 24h bez prestanka. Ipak, koliko god bili osposobljeni – još uvijek nisu potpuna zamjena za ljude.

Budući da je UN 2021. godinu proglasio Međunarodnom godinom voća i povrća, a posebna pažnja je usmjerena ka savremenim tehnologijama, čini se da će ovi leteći roboti biti u centru pažnje kada se radi o sferi voćarske proizvodnje.