Ovaj ručni sat vrijedi 1,5 miliona dolara

Inspirisane modelom automobila Chiron, kompanije Jacob & Co i Bugatti potpisuju novi luksuzni sat koji košta čak 1,5 miliona dolara.

Za taj novac vlasnik će dobiti sat po imenu Bugatti Chiron Blue Sapphire Crystal, u kojem se nalazi minijaturna replika motora tog Bugatti-jevog četvorotočkaša.

Ona je čak i funkcionalna, tako da se može vidjeti kako se klipovi Chiron-ovog 8,0-litarskog quad-turbo W16 motora pokreću, a turbo-punjači vrte. Motor je pozicioniran na dnu brojčanika, a pokreće se pritiskom na dugme.  

Ovaj skupocjeni komad nakita krasi prozirno kućište izrađeno od jednog bloka safirnog kristala. Sastoji se od 578 ručno ukrašenih i sastavljenih komponenti. Kako ne bi nedostajalo luksuza, tu su čak 51 dragi kamen, kao i ukrasi od 18-karatnog zlata, od kojeg je napravljena i kopča na gumenoj narukvici.

Partnerstvo američkog časovničarskog brenda Jacob & Co i francuskog proizvođača automobila Bugatti traje već tri godine. Svaki njihov sat na neki način pomjera granice, pa je i ovaj ispunio taj zadatak.

Trenutno postoji samo jedan primjerak Bugatti Chiron Blue Sapphire Crystal sata, a pošto se radi o izuzetno velikoj dragocjenosti, on ima i Jacob & Co „Shock Protection System“.

Proizvedena je i njegova manje luksuzna verzija, koja košta 280.000 dolara.