Ovaj AI mehaničar skenira vaš automobil i dijagnostikuje kvarove

UVeye tehnologija koristi skenere i vještačku inteligenciju kako bi dijagnostifikovala probleme na vozilu za samo nekoliko sekundi.

Naime, izraelska kompanija UVeye Computer Vision razvija automatizovane sisteme za pregled vozila, koje pokreće AI i vlasnički hardver.

Sve što je potrebno jeste da vozilom prođete pored uređaja koji će skenirati automobil i prikazati panele, gume, ali i udubljenja, curenja ulja, strane predmete ili druge probleme, nudeći automatski i rješenje.

U kompaniji su razvili tri rješenja za skeniranje automobila. Prvi, nazvan Artemis, provjerava gume, koristeći OCR da otkrije koja marka, veličina i DOT ocjena su označeni na gumi. On izračunava habanje gazećeg sloja i bočnih zidova i provjerava trenutni pritisak u gumama.

Drugi, nazvan Helios, je skener donjeg stroja za mehaničke greške. Dok automobil prelazi preko skenera, softver konstruiše 3D model njegove donje strane, označavajući bilo šta neočekivano, kao što je mrlja od ulja.

Atlas sistem je usmjeren na OEM proizvođače tokom faze proizvodnje. On vrši skeniranje od 360 stepeni cijelog vozila dok se kreće, otkrivajući defekte čak i u milimetarskom opsegu.

Volvo, Toyota i Hyundai očigledno vole ovaj koncept rada. Sva tri OEM-a su investirala u UVeye, a japanski i švedski proizvođači automobila počeli su da koriste njihovu tehnologiju na svojim proizvodnim linijama.