Ova tehnologija pomaže pri sprečavanju sagorijevanja na poslu

Sagorijevanje na poslu, ili burnout, nešto je o čemu se priča sve više, posebno nakon što je ovaj sindrom zvanično priznat kao oboljenje u rangu zdravstvenih problema kojim se bave ljekari.

Pretragom ovog pojma na internetu Google će vam pronaći tri miliona rezultata. Firma za analitiku ljudskih resursa Visier, vjeruje da će njena nova „burnout tehnologija“ obezbijediti veću transparentnost i uvid u stanje zaposlenih koji su u opasnosti od sagorijevanja.

Zahvaljujući današnjoj punoj „ulogovanosti“, na modernom radnom mjestu sve se evidentira, a softver kombinuje podatke dobijene iz korporativnih alata, kao što su Microsoft Office 365 i Microsoft Teams, Zoom, Slack, e-pošte…

Kao što se naši podaci sakupljaju u svrhe marketinga, da bi se na osnovu ponašanja na internetu plasirao odgovarajući proizvod, u Visier-u smatraju da se na osnovu podataka o ponašanju (npr. ako na poslu komunicirate sa malim brojem ljudi i brojni drugi) mogu prepoznati slabosti na osnovu kojih se procjenjuje da je neko podložniji sagorijevanju.

Burnout je postao sve učestaliji tokom i nakon pandemije, kompanije su potrošile „mnogo vremena, novca i truda“ na mentalno zdravlje tokom tog perioda, ali nekoliko okolnosti ograničava rezultate. Neki od njih su stigma koja prati razgovor o mentalnim problemima, a sa druge strane tu je hvalisanje stresom, jer niko ne želi da na poslu ostavi utisak da nije zauzet i preopterećen.

U Visier-u smatraju da kompanije mogu ostvariti značajne uštede ukoliko se posvete prevenciji problema koje mogu imati radnici, a njihova nova platforma biće dostupna u trećem kvartalu 2022. godine.