Ova aplikacija obavještava kad računar šalje podatke Google-u

Bert Hubert, programer PowerDNS-a, razvio je aplikaciju koja daje zvučna upozorenja kada računar šalje podatke Google-u.

Na ovaj način želio je da ljudima pokaže koliko je često slanje podataka tom pretraživaču. Kako bi taj proces predstavio, Hubert je prikupio IP adrese povezane sa Google-ovim uslugama, osim Google Cloud-a, kako bi aplikacija, koju je nazvao Googerteller, pratila šta se i koliko često šalje serverima.

Googerteller je davao zvučni signal svaki put kada je web stranica ili aplikacija koju je koristio pokušala pristupiti nekoj od tih IP adresa. Zanimljivo je da se zvučni signal čuo mnogo više puta nego što bi prosječni korisnik i mogao pretpostaviti.

Naime, tokom unosa ključnih riječi za pretragu na Google-u, signal se oglašavao na svaki pritisak tastera, jer je pretraživač preuzimao prijedloge za automatsko dovršavanje. Dok stručnjaci napominju da Google podatke koristi i za poboljšanje korisničkog iskustva na raznim servisima, Hubert navodi da se ne može sa sigurnošću reći šta Google radi sa svim tim podacima.

Slična situacija kao sa Google-om je i sa Firefox-om. Aplikacija Googerteller je kreirana za Linux operativni sistem i može se besplatno instalirati. Stručnjaci upozoravaju da bi aplikacija brzo mogla postati iritantna, te korisnicima savjetuju da vode računa o tome koje lične podatke izlažu opasnosti.