Oura pametni prsten savršen alat za praćenje zdravlja

Pametni satovi za praćenje zdravlja vrlo su popularni, ali nisu jedini uređaji koji služe toj svrsi, a koji mogu biti modni detalj. Finska kompanija Oura proizvodi pametno prstenje – Oura Ring, koje takođe mjeri vitalne funkcije.

Na prvi pogled, prstenovi ove kompanije izgledaju kao klasičan nakit koji se nosi na prstu. Duž unutrašnje ivice prstena smješten je hardver senzora koji pokreće funkcije praćenja zdravlja vlasnika, koji informacije sa prstena prati preko aplikacije Oura Ring.

U početku se kompanija fokusirala na praćenje sna pomoću prstena, ali sada su njegove mogućnosti mnogo veće. Najnoviji modeli mogu da bilježe širok spektar metrika i statistika. Tako Oura Ring 3, koji je trenutno u ponudi, ima mogućnost 24-časovnog praćenja broja otkucaja srca vlasnika. On je u tom smislu napredniji od prethodnog modela Oura Ring 2, koji može da prati samo rad srca tokom spavanja.

Takođe, Oura Ring 3 mjeri nivo stresa, promjene pulsa, tjelesnu temperaturu, nivo kiseonika u krvi… Pomoću informacija o zdravstvenom stanju prsten ocjenjuje kvalitet spavanja vlasnika, njegovu spremnost za kretanje i obavještava ga je li postigao optimalnu ravnotežu između aktivnosti i odmora.

Prema istraživanju kompanije, Oura Ring je vrlo tačan u nekoliko oblasti. Prema studiji iz januara 2020, sprovedenoj na 49 subjekata, ovaj prsten je dao gotovo identitan nalaz EKG-a medicinskog nivoa prilikom mjerenja broja otkucaja srca tokom mirovanja i varijabilnost otkucaja srca. Studija iz januara ove godine pokazala je da bi Oura Ring mogao vrlo precizno pratiti noćni puls i varijabilnost otkucaja srca. Dobra stvar je i da su prstenovi vodootporni, i to na dubinama do čak 100 metara, tako da ih vlasnici ne mogu nositi neprestano.