Osvrt na dvije decenije skenera otiska prsta na mobilnim uređajima

Od skromnih početaka do sveprisutne funkcije – čitači otisaka prstiju su prošli prilično putovanje u posljednje dvije decenije.

Krajem 2000. Toshiba je predstavila laptopove sa čitačima otiska prsta, koji su nam omogućili da bezbjedno otključamo njihov uređaj dodirom prsta, umjesto da moramo da pamtimo složene lozinke.

U isto vrijeme pojavili su se i prvi telefoni sa čitačem otiska prsta, ali oni nisu odmah dobili zamah i bili prihvaćeni. Tako je bilo dok Apple sa svojim iPhone 5s 2013. nije donio funkciju pod nazivom Touch ID.

Bio je to čitač otiska prsta umetnut u dugme Home, koji je još uvijek bio na ivici ispod ekrana. U početku je čitač korišten kao brža alternativa otključavanju lozinke. Novi slučaj upotrebe pojavio se godinu dana kasnije sa iPhone 6 i 6 Plus, koji su predstavili Apple Pay.

U sljedećim generacijama dolazile su poboljšane verzije Touch ID, a onda je Apple počeo da se udaljava od ove ideje i popularizuje Face ID, od 2017. godine sa iPhone X. Otisak prsta i dalje je dominantan kod proizvođača uređaja baziranih na Android-u.

Kod njih su počeci bili nespretni, pa su 2011. imali čitače koji su zahtijevali da prevučete prstom preko njih. Apple-ovo rješenje je bilo mnogo bolje – samo dodirnite dugme.

Na kraju, Android bi se prebacio na čitač kapacitivnog tipa, postavljajući ih na različite načine pozadi ili sa strane. Vivo je prvi proizvođač koji je ponudio telefon sa čitačem otiska prsta koji se nalazio ispod displeja.

Treba istaći i Huawei, koji je ponudio prvi telefon sa UD čitačem, koji je zapravo imao dva čitača otiska prsta – jedan ispod ekrana i jedan na zadnjoj strani.

Početkom 2019. Samsung je predstavio seriju Galaxy S10, koja je prva imala ultrazvučne čitače otiska prsta. Oni su se reklamirali kao sigurniji jer su mogli da „vide“ vaš prst u 3D, a ne u 2D poput optičkih čitača.

Posljednjih godina nije bilo revolucionarnih pomjeranja u čitaču otiska prsta, osim veličine i brzine, pa se postavlja pitanje da li su dostigli svoju konačnu formu, ostavljajući samo manja poboljšanja koja sada mogu da očekuju.