Ornamenti sa savremenom interpretacijom: Instagram profil @juliaibbini

Umjetnica Julia Ibbini kombinuje elemente islamske geometrije, vezenja i meenakari stila za stvaranje savremenih umjetničkih djela, koja se mogu vidjeti na Instagram profilu @juliaibbini.

Ona koristi kompjuterske algoritme za kreiranje digitalnih dizajna, a zatim mašine visoke preciznosti za lasersko sječenje ili 3D štampanje dijelova od kojih kasnije ručno stvara nevjerovatno zahtjevne kompozicije. Ibbini slaže komade izrađene od papira ili furnira, koje u nekim slučajevima ručno boji u ružičasto, plavo, žuto, narandžasto… S obzirom na to da se pojedini radovi sastoje i od više hiljada dijelova, njihova izrada ponekad traje i do šest mjeseci.

Ornamenti sa savremenom interpretacijom: Instagram profil @juliaibbini

Kompleksni obrasci i brojni slojevi tih umjetničkih djela metafora su njene multikulturalnosti. Naime, ona je rođena u Velikoj Britaniji, živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a ima i državljanstvo Jordana. Svoja djela izlagala je mnogo puta, najviše u Abu Dabiju, gdje živi i radi, a moguće ih je vidjeti i na web stranici Studio Ibbini, koja je rezultat njene saradnje sa Stefanom Noiera, stručnjakom za kompjutersku geometriju.

Julia i Stefan navode da ih u tom poslu posebno privlači spoznaja kako jednostavna pravila mogu proizvesti složene konstrukcije i kako složene konstrukcije mogu rezultirati jednostavnim vizuelnim prikazima. Posjetite Instagram profil @juliaibbini, nema sumnje da će vas ono što vidite oboriti s nogu.