Odlučeno je – jedan punjač za sve elektronske uređaje

S ciljem smanjenja e-otpada, Odbor za zaštitu potrošača Evropskog parlamenta izglasao je prijedlog zakona o uvođenju univerzalnog punjača za mobilne telefone i druge uređaje različitih proizvođača.

S obzirom na to da danas većina telefona ne može da koristi isti punjač, a ako se tome dodaju laptopi, tableti, slušalice, kamere, konzole… biće to zaista značajno smanjenje broja punjača. Prema direktivi, jedan USB-C punjač koristiće se za sve male i srednje elektronske uređaje.

„Pola milijarde punjača za prenosive uređaje se isporučuje Evropi svake godine, generišući 11.000 do 13.000 tona e-otpada. Isti punjač za sve uređaje je bolje rješenje za sve. To će pomoći u zaštiti životne sredine, uštedjeće novac i smanjiti nepotrebne troškove“, izjavio je Alex Agius Saliba, član Evropskog parlamenta.

Takođe, kako navode iz Evropskog parlamenta, poslanici EU traže od Evropske komisije da predstavi strategiju do kraja 2026. godine, kako bi svi bežični punjači bili kompatibilni i kako bi se izbjegla nova fragmentacija na tržištu.

Poslanici EU sada počinju pregovore sa vladama zemalja članica o konačnom obliku zakona koji bi trebalo da bude usvojen narednog mjeseca. Prema novom zakonu, punjači bi se kupovali odvojeno od uređaja. Neke procjene pokazuju da bi se uvođenjem jedinstvenog punjača količina elektronskog otpada smanjila za gotovo hiljadu tona godišnje.