Odbačene ribarske mreže za nove Samsung telefone

Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy S22+ i Samsung Galaxy S22 Ultra biće izrađeni od recikliranih materijala.

Godinama kompanija Samsung obraća pažnju na životnu okoline i smišlja načine kako da ponovo iskoristi plastični otpad. Sada su se fokusirali na zaštitu okeana i informisali javnost da se svake godine 640.000 tona ribarskih mreža nakon njihove upotrebe baca u more.

Prenamjena ovih ribarskih mreža i plastičnih flaša u dijelove za novu Galaxy S22 seriju biće primjenjena na tri nova uređaja: Galaxy S22 te Plus i Ultra model.

Najlonske mreže za ribolov Samsung sada pretvara u pelete od poliamidne smole, koje se koriste u proizvodnji nosača koji drže tipke za zvuk i napajanje. Za izradu komponenti koriste se i odbačene flaše za vodu i CD okviri.

Ben Wood, glavni analitičar istraživačke kompanije CCS Insight, pozdravlja ovoj potez, ali ističe da je najvažnije za smanjenje otpada proizvodnja mobilnih telefona sa dužim vijekom trajanja.

„Galaksija za planetu“ je naziv petogodišnjeg Samsung-ovog plana za uklanjanje plastike u ambalaži i zaustavljanje odlaska proizvodnog otpada na odlagališta.

Upotrebu recikliranih materijala primjenjuje sve više proizvođača, na sve više načina, pa je tako, recimo, kućište novog Nokia G21 telefona 100% izrađeno na taj način.