Nowatch – sat koji mjeri vitalne parametre, a ne vrijeme

Uređaji za praćenje zdravlja sve su popularniji. Pametni sat, narukvica, prsten, sve smo to već vidjeli, a sada je na CES-u 2023 predstavljen još jedan vrlo zanimljiv komad nakita s istom funkcijom – Nowatch.

Ovaj sat – koji samo tako izgleda, ali nema funkciju mjerenja vremena, poboljšaće zdravlje vlasnika i pomaže mu da smanji stres.

Nowatch, čiji se naziv izgovara kao “now watch”, mjesto kazaljki i digitalnih brojeva, ima lice od dragog kamena. Korisniku šalje vrlo blage vibracije korisniku kada je pod stresom, kako bi u tom trenutku bio svjestan stanja organizma, a ne kako bi ga dodatno uznemirio tom informacijom.

Ovaj predivni komad nakita koji mjeri vitalne parametre vlasnika stvorili su amsterdamski stručnjaci Hylke Muntinga i Timothee Manschot, u saradnji sa kompanijom Philips.

Kako navodi Dezeen, Muntinga je došao na ideju da stvori ovakav uređaj nakon što mu je dijagnostikovano rijetko genetsko oboljenje zbog kojeg će na kraju izgubiti vid.

“Ljudi su pod stresom više nego ikada i trebaju jednostavna, ali snažna rješenja koja će im pomoći da ostanu svjesni svojih emocija i zdravlja”, kazao je on.

Nowatch je opremljen tehnologijom Philips Biosensing, koja koristi senzore za mjerenje elektrodermalne aktivnosti za mjerenje aktivnosti žlijezda znojnica. Kombinuje prikupljene podatke sa podacima o radu srca, fizičkih pokreta i obrazaca spavanja, čime se stvara kompletna slika o vlasnikovom mentalnom i fizičkom zdravlju.

Uređaj podržava popratna aplikacija za iOS i Android koja prikazuje detaljne informacije o zdravstvenom stanju korisnika i nudi personalizovane preporuke za poboljšanje zdravstvenog stanja. Aplikacija stvara dinamičnu grafiku za vizualizaciju trenutnog stanja korisnika i takođe nudi vježbe disanja.