Novi Qualcomm procesor bi se mogao nametnuti u srednjem segmentu

Brojne serije rješenja za procesore koji se ugrađuju u mobilne uređaje srednjeg segmenta jednostavno nisu opravdala očekivanja.

Nakon što telefoni srednjeg ranga nisu pružili mnogo i što je bilo očigledno da su ove godine pružali manje u odnosu na uloženi novac, kada bi poredili prehodne godine, kompanija Qualcomm najavljuje promjenu pravca. Pojavljuju se nezvanične informacije koje govore o tome da kompanija sprema nešto novo u klasi srednjeg kvaliteta.

Poznati leakster Digital Chat Station je na Weibo mreži objelodanio informacije kako će se nova serija procesora sastojati od ARM Cortex-A710 i Cortex-A510 jezgara. Pošto su ovo jezgra koja se nalaze u najkvalitetnijem Qualcomm-ovom čipsetu Snapdragon 8 Gen 1, to može značiti samo da će novi proizvod serije 7 imati mnogo bolje performanse nego njegov prethodnik, Snapdragon 780 5G.

Ovaj dolazeći čipset trebalo bi da bude napravljen prozvodnim procesom u 4 nanometra, a očekuje se osmojezgarna konfiguracija. U njoj bi se trebala nalaziti četiri Cortex-A710 jezgra i isto toliko Cortex-A510 jezgra. Cortex A-510 jezgra trebalo bi da pruže maksimalnu frekvenciju od 1.8 GHz, dok bi Cortex-A710 jezgra trebalo da pruže maksimalnu frekvenciju od 2.36 GHz.

Međutim, ono što će praviti najveću razliku u odnosu na najkvalitetnije procesore jeste grafičko rješenje koje će biti Adreno 662, koje je daleko slabije od Adreno 730 kod Snapdragon 8 Gen 1 čipa.

Više od toga se ne zna. Nepoznanica ostaje i kako će se zvati novi procesor, ni u kojim telefonima će se pojaviti, ni kolika će biti njihova cijena. U zavisnosti od tih informacija, znaće se koliko će biti razdrmano tržište telefona srednje klase.