Novi Microsoft Edge omogućava direktno dijeljenje fajlova između računara i telefona

Microsoft već neko vrijeme radi na poboljšavanju svog Edge pretraživača dodajući mu nove i naprednije funkcije.

Nakon što su prije nekog vremena u pretraživač ugradili VPN, koji doduše nije velikih mogućnosti kao neka druga slična rješenja, nadograđivanje je nastavljeno sa jednom praktičnom opcijom koja s naziva “Drop”.

Ova nadogradnja omogućava da se fajlovi dijele između različitih uređaja na kojima se koristi ovaj pretraživač, a to će najveću primjenu svakako naći u prenosu fajlova između računara i mobilnog telefona.

Da bi to uradili ranije, korisnici su morali koristiti nekog posrednika, poput Google Drive-a, ili bi fajl sebi poslali preko mejla ili servisa za dijeljenje dokumenata.

Drop” bi trebalo da se pojavi u vidu panela sa desne strane ekrana unutar kog ćete moći jednostavno prevući fajlove koje želite da pošaljete na, recimo, Android pametni telefon. Prije svega morate biti prijavljeni na svoj Microsoft nalog kako biste ovo mogli obaviti.

Ova mogućnost će se sigurno bazirati na OneDrive skladištenju podataka u oblaku, što se može zaključiti po segmentu koji prikazuje koliko je prostora zauzeto, a koliko slobodno. I logično se očekuje da će raditi samo sa najnovijim Microsoft Edge pretraživačima, onim od verzije Canary 104.

Za one koji koriste starije verzije Edge na mobilnom telefonu, stvar će biti olakšana tako što će dobiti QR kod unutar Drop-a za olakšano preuzimanje.

Još uvijek se ne zna kad će sve ovo biti dostupno korisnicima, ali sudeći po svemu to će se desiti prilično brzo.