Novi Google pokušaj ulaska na tržište AR naočara

Kompanija Google radi na kreiranju OS proširene realnosti za novi inovativni AR uređaj.

Slobodno možemo reći da je Google kompanija čije vizije ponekad dolaze preprano. To je prva velika tehnološa kompanija koja je u osvajanje tržišta pametnih naočara i proširene realnosti krenula 2013. godine. Tada su izdali prototip Google Glass namjenjenih istraživačima u SAD.

Potom su predstavili Google Glass Enterprise Edition, 2017. godine. Dvije godine kasnije, kompanija izbacuje Google Glass Enterprise Edition 2.

Ti prvi proizvodi bili su na meti kritika jer su okarakterisani kao uređaji namijenji onima s debljim bankovnim računom. Dovedena je u pitanje i zaštita privatnosti, jer je svako ko bi ih nosio, npr. na ulici ili restoranu, mogao snimati ljude u okruženju. 

U međuvremenu, druge kompanije uvidjele su budućnost AR uređaja i bacile se na posao. Snapchat, Microsoft, Apple, Lenovo i druge tehnološke kompanije su već predstavile svoje naočare ili rade na razvoju istih. Sada se u igru sponovo uključuje i Google

Kompanija nije objavila ništa zvanično u vezi sa AR-om, ali nagovještavamo da bismo nešto mogli čuti na Google I/O konferenciji za programere, sljedeće godine.