Nove Adidas slušalice se mogu solarno puniti

Nove slušalice kompanije Adidas napravljene su od reciklirane plastike, a pune se pomoću svjetlosti.

Riječ je o slušalicama RPT-02 SOL, čija baterija koristi solarnu energiju.  Zanimljivo je da baterija omogućava čak 80 časova korištenja čak i u mračnoj prostoriji, gdje nema prirodne, sunčeve svjetlosti.

Iako se mnogi uređaji mogu solarno puniti, kod slušalica to nije baš čest slučaj. Ove Adidas-ove – RPT-02 SOL, koje imaju ugrađene Exeger-ove Powerfoyle solarne ćelije, sa uređajima se povezuju putem Bluetooth-a.

Za razliku od starijih tipova solarnih ćelija, kojima je potreban snažan i stalan izvor prirodnog svjetla, Powerfoyle se može puniti u različitim svjetlosnim uslovima. Slušalice posjeduju i indikator koji pomaže u pronalaženju najboljeg svjetla za punjenje.

U slučaju da solarno punjenje ne funkcioniše, tu je USB-C port za pomoćno punjenje. Ove slušalice nisu potpuno vodootporne, ali imaju IPX4 ocjenu, što znači da mogu podnijeti kapljice znoja ili kapi vode. Posjeduju kontrole za promjenu pjesama i mijenjanje jačine zvuka.

Što se tiče karakteristika, ove slušalice se čine zanimljivim i kvalitetnim, a i cjenovno su u rangu slučnih uređaja drugih kompanija. Adidas ih je stvorio u saradnji sa kompanijom Zound Industries, što bi mogao biti pokazatelj da je ovo proizvod u koji vrijedi uložiti novac.