Novčanik u metaverzumu je sljedeća velika stvar

Facebook nije sproveo svoju ideju valute Libra. Nedavno je svoj projekat Facebook Pay, zamišljen kao sistem prenosa novca preimenovao u Meta Pay. Sve u svemu, ne odustaje u namjeri pozicioniranja na tržištu posrednika novca.

Zapravo, Meta Pay ima za cilj da u budućnosti postane “novčanik za metaverzum”, jer trenutno se radi o istom alatu, koje je samo drugačije brendirano.

Kako u Meta-i smatraju da će metaverzum biti svijet budućnosti, novčanik koji će u njemu funkcionisati će biti sredstvo razmjene i omogućiće dokaz o digitalnom vlasništvu. Moći će da se koristi za kreiranje i kupovinu digitalne odjeće, umjetnina, video zapisa, muzike, iskustava, virtuelnih događaja i još mnogo toga.

Ovo zvuči kao kriptonovčanici koji koriste NFT. U zvaničnoj objavi ne spominje se nigdje blockchain, ali je kompanija nedavno radila na integraciji NFT-a u Instagram i Facebook.

Plan je da Meta novčanik bude interoperabilan, odnosno da omogućava da svoju robu donesete u “bilo koje iskustvo metaverzuma”. Iako ni sami nisu sigurni kako će to izgledati, Meta je nedavno pomogla u formiranju grupacije za standarde sa ciljem da se svi dovedu na isti nivo kada su u pitanju jezik i tehnologija  metaverzuma.

Sve ovo neće brzo biti gotovo, što znači da ni novčanik neće biti dostupan u dogledno vrijeme, ali to ne sprečava kompaniju da u međuvremenu prodaje digitalne predmete, kao što je odjeća za digitalne avatare.