Nova opcija na aplikaciji Waze upozorava vozače na opasne puteve i crne tačke 

Navigaciona aplikacija Waze testira novu važnu opciju koja vozače upozorava na puteve i dionice na kojima je evidentiran veći broj saobraćajnih nesreća.

Cilj je navođenje učesnika u saobraćaju da na tim dionicama voze posebno oprezno, kako bi izbjegli sličan scenario.

Waze informacije o stanju na putevima prikuplja na osnovu podataka Waze zajednice, a one dijelove puteva za koje se utvrdi da su visoko rizični na mapi označava crvenom bojom. Popularna navigaciona aplikacija na taj način učesnicima u saobraćaju pomaže da zaobiđu sporne dionice ukoliko žele i ukoliko za to postoji mogućnost.

Kako navodi “Geektime”, aplikacija neće korisnike stalno opterećavati tim informacijama ako se često kreću istom “opasnom” dionicom, kako ne bi dodatno podizala njihovu napetost. Prikazivaće im samo jednu pop-up notifikaciju o opasnim dionicama u blizini.

Ova nova opcija trenutno je u beta verziji aplikacije, ali bi uskoro trebala biti dostupna svim korisnicima. Naravno, postoji mogućnost iskljičivanja ove funkcije, tako da oni koji ne žele znati šta ih sve čeka na putevima koje ne poznaju mogu izbjeći sve te informacije. Takvih sigurno nema mnogo, ali ipak imaju pravo na izbor.

Podsjećamo, Waze je vrlo popularna aplikacija koja korisnicima, pored toga što ih vodi do krajnjeg odredišta, nudi brojne korisne informacije, poput uslova na putu.