Nova korisna alatka: Google Maps pomaže u uštedi goriva

I vi ste često u redu za gorivo, ali i u redu zajedno sa onima koji čekaju da gorivo pojeftini?

Niste jedini! Što i nije neka olakšavajuća okolnost, ako znamo da to na kraju čekanja ne donosi ni više goriva, ni manju cijenu za natočeno.

Donekle olakšavajuću okolnost sada nudi Google. Ako se pitate kakve veze imaju ova kompanija i gorivo, odgovor se krije u podatku da Google od prošle godine korisnicima popularnih Mapa nudi alternativne načine navigacije vozila gdje ih umjesto najkraćeg putovanja usmjerava na rute koje su povoljnije po pitanju za potrošnje goriva, ali i zaštitu okoline.

U pitanju je aplikacija, odnosno nova korisna alatka koja donosi nekoliko opcija specifično dizajniranih za razne vrste automobilskih motora.

Naravno da u obzir treba uzeti činjenicu da postoje različite vrste motora i pogona, što dodatno otežava univerzalnu primjenu ove alatke, ali u Google Maps-u taj problem nastoje riješiti uvođenjem preglednika gdje korisnik unosi naziv vrste motora svog vozila i tako optimizuje rutu za minimalnu potrošnju.

Najnovija beta verzija Google Maps-a podrazumijeva da će se izbor motora nalaziti u upitniku za navigaciju, kao i u postavkama aplikacije.

Nove opcije bi trebalo da budu dostupne korisnicima u nekoliko narednih sedmica.