Njujork poklanja starijim osobama robote-prijatelje

Samoća negativno utiče na ljudsko zdravlje, a nažalost, pandemija virusa korona dodatno je povećala broj ljudi koji žive sami, naviknuti na izolaciju.

Kako bi riješila taj ozbiljan problem koji najviše pogađa stariju populaciju država Njujork u partnerstvu sa izraelskom kompanijom Intuition Robotics odlučila je da starim osobama dodijeli robota-prijatelja. Konkretno, u pitanju je mali robot nalik na stonu lampu, koji je nazvan ElliQ.

Robot koji se aktivira glasom ne obavlja fizičke zadatke, odnosno ne pomaže u kućnim poslovima, nego ima zadatak da zadrži svoje vlasnike u kontaktu sa njihovim porodicama i prijateljima, kako bi sačuvao njihovo mentalno zdravlje i obogatio im društveni život.

Empatičnog robota koji vlasnika nježno podsjeća da se javi voljenima dobiće oko 800 Njujorčana u trećoj životnoj dobi, koji žive sami.

Zadatak robota-prijatelja je da “predlaže aktivnosti i inicira razgovore”.  ElliQ-a posjeduje tablet pomoću kojeg korisnici mogu obavljati video pozive sa porodicom, slati tekstualne i foto poruke, te učestvovati u programima vježbanja. Pomoću ElliQ-a takođe, mogu da se čitaju vijesti, prati vremenska prognoza,  sluša muzika, a ima i igrice i druge opcije za zabavu.

Ovaj simpatični maleni robot može i da prati osnovne zdravstvene parametre vlasnika, te da uz odobrenje dijeli te informacije sa njegovim članovima porodice ili prijateljima. Dakle, on se zaista ponaša kao dobronamjerni član porodice.