Njemačka pokreće bežično punjenje električnih vozila 

Njemačka dobija cestu za bežično punjenje električnih automobila. Ovu novinu dobiće grad Balingen.

Kako navodi Businesswire, prvi projekat autoputa sa mogućnošću bežičnog punjenja vozila u Njemačkoj koristiće tehnologiju izraelske kompanije Electreon. Tehnologija ove kompanije, nagrađena brojnim priznanjima, omogućava jedan je od ekološki najprihvatljivijih i najatraktivnijih načina punjenja uređaja.

Njemačka trenutno sprema pilot projekat u okviru kojeg će se na ovaj način puniti električni autobus koji prevozi putnike do Balingena. U saradnji s EnBW-om, vodećim njemačkim pružaocem usluga za punjenje električnih vozila, Electreon će postaviti električni putni sistem (ERS) dužine 0,62 milje (1 kilometar) duž dionice ceste, koji će omogućavati bežično punjenje autobusa u pokretu.

Tehnologija će biti uvedena u dvije faze. U prvoj će u Balingenu biti postavljena staza duga 1312 stopa (400 metara) sa dvije statičke stanice za punjenje, dok će u drugoj fazi biti dodato preostalih 600 metara električne ceste.

Ovaj plan Njemačke dolazi nakon uspješnog pilot projekta Electreon-ove tehnologije u Karlsruheu, takođe u saradnji sa EnBW-om. Za projekat u Balingenu Electreon će dobiti 3,2 miliona evra.

“Projekt u Balingenu pokazuje koliko inovativno i dosljedno potičemo e-mobilnost u Njemačkoj. Imamo holistički pristup i želimo učiniti bežično punjenje tehnički prikladnim za njemački javni prevoz. To takođe uključuje uvjeravanje vlasti, operatera energetskih mreža, javnih prevoznika i šire javnosti o mogućnostima”, naveo je Maximilian Arnold, koji je zadužen za nadzor projekta.