NFT-ovi uskoro stižu na Instagram

Mark Zuckerberg, osnivač kompanije Facebook, koja od prošle godine nosi naziv Meta, potvrdio je da nezamjenjivi tokeni ili NFT-ovi uskoro stižu na Instagram.

U razgovoru na SXSW-u kazao je da će do toga doći „čim tim razradi nekoliko tehničkih izazova“.

„Radimo na tome da uskoro uvedemo NFT-ove u Instagram. Ne mogu reći da će doći danas, ali mogu najaviti da će Instagram dozvoliti uvođenje NFT-ova i vremenom dozvoliti njihov minting unutar aplikacije“, kazao je Zuckerberg.

Pored toga, sugerisao je i da bi NFT jednog dana mogao igrati ulogu u okviru kompanijinog eventualnog metaverzuma, odnosno stvaranja međusobno povezanog virtualnog svijeta punog digitalnih dobara.

Da postoje i težnje Instagram-a za ovim uvođenjem bilo je jasno još prošlog ljeta kada je ta kompanija održala specijalni virtuelni samit koji je okarakterisan kao „privatni događaj za kreatore NFT-a“.

I Adam Mosseri, prvi čovjek Instagram-a, je u decembru prošle godine naveo da kompanija „aktivno istražuje“ ovu oblast s ciljem donošenja tehnologije široj publici.

„Mislim da je to interesantno područje za igru i pomoć kreatorima“, pomenuo je u Mosseri u jednoj objavi.

Podsjećamo, NFT (Non-Fungible Token) označava kriptografski zaštićenu digitalnu imovinu koja predstavlja neki jedinstveni predmet, umjetničko djelo i slično. Ovo tržište u posljednje vrijeme ruši sve rekorde, gdje vodeće mjesto drži OpenSea.