Naučnici pokušavaju omogućiti dronovima da “beskonačno” lete

Sve veća zastupljenost dronova u svijetu, kao i njihove neograničene mogućnosti, doveli su do toga da naučnici razviju tehnologiju koja bi omogućila ovim veoma korisnim letjelicama da “zauvijek” ostanu u letu.

O čemu se radi? Naime, tim stručnjaka iz Kine razvio je tehnologiju koja će moći pomoću laserskih zraka stalno održavati bespilotne letilice u vazduhu. Laserski zraci su se do sada koristili protiv dronova, odnosno za njihovo obaranje, ali tim profesora Li Xuelonga je upravo iskoristio snagu lasera za njihovo punjenje.

Oni su dronove opremili fotoćelijama kojima laser daje energiju za dalji let. Ćelije pretvaraju svjetlosnu energiju u električnu. To bi u praksi značilo da će laser visoke snage pratiti letjelicu i na daljinu je puniti. Naučnici su razvili algoritam koji prati bespilotne letjelice tokom leta, a takođe su radili i na tome da jačina lasereskog zraka automatski pojačava svoj intezitet, ukoliko je dron na velikoj udaljenosti.

Do sada su obavili tri uspješne probe, danju, noću i u zatvorenom. Korist od ovakvog načina punjena dronova je neograničena. Dronovi se već koriste kao pomoć u različitim kriznim situacijama, katastrofama, prilikom potraga za izgubljenima i slično, a sada kada se ne moraju vraćati u bazu na ponovno punjenje njihova uloga postaje mnogo značajnija.

Kinezi najavljuju da neće otkrivati baš sve detalje vezane za ovaj način punjena bespilotnih letjelica iz jednostavnog razloga – tehnologija će naći svoje mjesto i u vojnoj industriji.