Naučnici pokušavaju naučiti robota da se smije

Humanoidni roboti sve su sličniji ljudima, a jednog od njih, po imenu Erica, naučnici trenutno uče empatiji.

Dakle, smisao proizvodnje robota odavno nije samo da služe ljudima i zajedno sa njima ili umjesto njih obavljaju neke poslove, nego i da jednog dana budu naši prijatelji.

Stručnjaci sa Univerziteta Kjoto u Japanu Ericu uče da prepozna kada se smijete, te da sama „shvati“ da li bi bilo dobro da uzvrati osmijehom i kakvim – blagim ili gromoglasnim.

“Jedan od načina na koji pokazujemo kako razumijemo emocije ili situaciju je kroz smijeh”, navodi Divesh Lala, jedan od autora studije.

Istraživanja su pokazala da se odnos između dvoje ljudi može izgraditi imitiranjem, te je na tome zasnovan i ovaj projekat. U ovom slučaju, Erica je obučena da na smijeh uzvraća smijehom, kako bi se mogla povezati sa ljudima, iako ona zapravo ne razlikuje šalu od neke ozbiljne priče.

“Erica ne razumije vrstu smisla za humor, ali ako reaguje na smijeh korisnika, možda se korisnik osjeća kao da nešto razumije”, kaže Koji Inoue, glavni autor studije.

Naime, ova sposobnost humanoidnog robota u kombinaciji sa drugim vještinama poput klimanja glavom može ga učiniti poprilično „živim“. Stručnjaci vjeruju da upravo zbog toga ovakvi roboti mogu biti jako dobro društvo starijim, usamljenim ljudima.