Naučnici laserima preusmjeravaju munje

Eksperimenti istraživača sa Politehničkog instituta Ekol iz Francuske objavljeni u časopisu Nature Photonics mogli bi značajno unaprijediti zaštitu od udara groma. Naime, oni su po prvi put uspjeli da laserom promijene pravac kretanja munje.

Ako bi to bilo primjenjivo u budućnosti, to bi bilo veoma značajno za elektrane, aerodrome, bolnice… Do sada najbolja zaštita od udara groma bio je Frenklinov gromobran, izumljen još u 18. vijeku. To je metalna šipka na krovu zgrade koja elektricitet bezbjedno sprovodi do zemlje.

Prvi put se ideja, kojom bi se pomoću lasera kontrolisala munja, spominje daleke 1974. godine. Istraživanja na ovom projektu traju duži niz godina. Porastom nepredvidivih klimatskih promjena ovaj projekat itekako dobija na značaju. Naravno, i ranije je bilo pokušaja da se djeluje na smjer kretanja groma, ali bezuspješno.

Nova istraživanja su vršena u Švajcarskoj, tokom ljeta 2021. godine, na planini Santis, na kojoj se nalazi telekomunikacioni toranj poznat po velikom broju udara munja toko godine. Naučnici su instalirali “laserski gromobran” koji je ispaljivao veliki broj laserskih pulseva, preko hiljadu u sekundi.

Laser stvara pulseve jonizovanog vazduha sa naelektrisanim česticama koje privlače munju i vode je kroz svoj zrak. Laser je uspio uticati i skrenuti četiri udara groma za vrijeme dok je bio aktivan. Kamere su snimile udar dvije munje i kako one 50 metara prate putanju lasera, što je potvrdilo da je eksperiment uspio.