NASA najavila let mjesečeve SLS rakete

Američka svemirska agencija NASA priprema se za misiju Artemis i slanje ljudske posade na Mjesec, što je planirano 2025. godine.

Prvi korak u toj misiji biće lansiranje rakete nove generacije nazvane Space Launch System (SLS), čiji je dio i posebna kapsula za astronaute Orion, koja je prebačena u svemirski centar Kennedy na Floridi, gdje se obavljalju pripreme koje će dati potvrdu da je raketa spremna.

Potpuno sastavljena raketa koja je prikazana javnosti visoka je 100 metara i ujedno je najsnažnija koju je pripremila NASA. Imaće potisak ne samo da pošalje astronaute daleko izvan Zemlje, već da u misiju ponese i toliko opreme i tereta, kako bi ta posada mogla da ostanu podalje na duži period.

Ukoliko provjere budu uspješne, raketa će uskoro poletjeti u misiju u kojoj će poslati probnu kapsulu bez posade na putovanje dugo 26 dana, u sklopu kojeg će kružiti i oko Mjeseca. Prema najavama, “generalna proba”, što znači punjenje pogonskim gorivima i proces odbrojavanja do pred samo paljenje (proces se zaustavlja na 9,4 sekunde), četiri velika motora desiće se 3. aprila. Ako sve bude uspješno, lansiranje bi se moglo desiti krajem maja ili, što je vjerovatnije, u junu. 

„Generacija Artemis se sprema da dostigne nove granice. Ova generacija će vratiti astronaute na Mjesec i ovog puta ćemo iskrcati prvu ženu i prvu tamnoputu osobu na površinu. Ovaj program će utrti put za ogroman skok čovječanstva do budućih misija na Mars“, poručio je Bill Nelson, administrator NASA.

Fotografija: NASA/Joel Kowsky