Napravljena je periva i fleksibilna baterije za medicinske uređaje

Baterija je za sada izdržala 39 ciklusa pranja, a tim istraživača očekuje da će daljim rezvojem tehnologije dodatno poboljšati njenu izdržljivost.

Inženjeri na Univerzitetu Britanske Kolumbije napravili su fleksibilnu vodootpornu bateriju koja je dovoljno izdržljiva da prođe kroz više ciklusa pranja.

Funkcioniše čak i kada je uvrnuta ili rastegnuta na duplo više od normalne dužine, ili nakon što je ubačena u mašinu za pranje veša.

Napravljena je od jeftinih materijala, što je čini veoma pogodnom za integraciju sa odjećom ili satovima koji prate vitalne znake.

Ova baterija nudi niz inženjerskih novina, a razvili su je dr Ngoc Tan Nguyen i njegove kolege.

„Nosiva elektronika je veliko tržište i fleksibilne baterije su neophodne za njihov razvoj. Međutim, do sada se ovakve baterije nisu mogle prati. Ovo je suštinski dodatak ako želimo da izdrže zahtjeve svakodnevne upotrebe“, kaže dr Ngoc Tan Nguyen, postdoktorski saradnik na UBC-ovom fakultetu primjenjenih nauka.

Istraživači su izabrali cink i mangan dioksid jer je baterija namjenjena za nošenje blizu kože i željeli su da bude što bezbjednija u slučaju curenja.

„Išli smo na cink-mangan jer je za uređaje koji se nose pored kože to bezbjednija hemija od litijum-jonskih baterija, koje mogu proizvesti toksična jedinjenja kada se pokvare“, rekao je Ngujen.

Do sada su istraživači UBC-a podvrgli bateriju 39 ciklusa pranja i ona je i dalje radila.

Naše prototipe smo proveli kroz stvarni ciklus pranja veša u kućnim i komercijalnim mašinama za pranje veša. Ispali su netaknuti i funkcionalni i tako znamo da je ova baterija zaista otporna“, rekao je Bahar Iranpour, još jedan istraživač uključen u studiju.