Nanoroboti su budućnost moderne medicine

Istraživači sa Univerziteta Northwestern uspjeli su da stvore minijaturne robote, manje od jednog milimetra, koji su sposobni da „hodaju“ bez složene hidraulike i drugih sistema koje trenutno nije ni moguće proizvesti u tako maloj veličini.

U pitanju su nanoroboti u obliku rakova koji imaju osam nogu, plus dvije „ruke“, i koji zahvaljujući posebno razvijenim materijalima mogu da se kreću bočno. Upravo oni bi mogli biti ozbiljan iskorak u tehnologiji nanorobota, koja je budućnost moderne medicine, ističu stručnjaci.

Pojašnjavaju da se princip ove tehnologije kretanja zasniva na sposobnosti materijala da pamti svoj originalni oblik. Naime, kada se zagrije laserom, noga mijenja oblik, omogućavajući kretanje. Ako se taj proces zagrijavanja i hlađenja ponavlja – robot počinje da „šeta“. Dakle, kretanje ovih malih rakova kontroliše se laserom.

Vjeruje se da će na kraju ovi uređaji moći da rade na najnepristupačnijim mjestima, kakvo je ljudsko tijelo. Dugo se pretpostavljalo da će nanoroboti jednog dana obavljati hirurške zahvate, kao što je uništavanje tumora ili saniranje oštećenja tkiva. Razvojem nauke i tehnologije, naučnici su sve bliže tom cilju.

Podsjećamo, početkom godine Cyborg and Bionic Systems objavio je naučni rad o dostignućima u korištenju inteligentnih biohibridnih mikro i nanorobota u medicinske svrhe. U radu je naglašeno da se ovi mali roboti, stvoreni od živih i neživih komponenti, mogu dizajnirati tako da efikasno isporučuju lijekove u tjelesna tkiva.