Najveća digitalna kamera na svijetu biće rezolucije od 3.200 MP

Legacy Survey of Space and Time (LSST) kamera, najveća digitalna kamera na svijetu, namijenjena za pravljenje astronomskih fotografija, imaće senzor rezolucije 3.200 MP.

Izumili su je istraživači iz SLAC National Accelerator laboratorije.

Kako navodi PetaPixel, ova sprava za snimanje veličine automobila, koja će kada se sklopi biti teška oko tri tone, napravljena je od 189 CCD senzora i moći će da vidi širok raspon svjetla, od skoro ultraljubičastih, do skoro infracrvenih talasa. Zanimljivo je da je sočivo za LSST kameru, prečnika 1.57 m, ušlo u Ginisovu knjigu rekorda.

Inače, kada bude u funkciji, ova kamera tokom noći moći će da snimi 15 TB podataka. Cilj stručnjaka koji su je osmislili i stvorili je da tokom svog radnog vijeka snimi 37 milijardi zvijezda i galaksija.

U planu je da LSST kamera, koja je još uvijek u fabrici blizu San Franciska, gdje je već sedam godina sklapaju, bude instalirana na teleskop u Vera C. Rubin observatoriji u Čileu, kako bi 10 godina snimala nebo noću. Stručnjaci smatraju da bi snimci koje bi ona tokom tih godina napravila mogli pomoći razumijevanje mnogih misterija univerzuma.

Iako zvuči pomalo nevjerovatno da su potrebne godine za njeno pokretanje, to samo govori o koliko specifičnom uređaju je riječ. Stručnjaci navode da je kamera gotovo potpuno završena, te da je još potrebno da se preko sočiva instalira šest filtera, od kojih će svaki propuštati određene svjetlosne talasne dužine. Nakon što filteri budu postavljeni uslijediće testiranje kamere, a prve njene fotografije mogu se očekivati 2024. godine.