Najnoviji Sony senzor za telefone prikuplja duplo više svjetlosti

Nova tehnologija razdvaja fotodiode i piksele koji pojačavaju svjetlost.

Kompanija Sony je predstavila novi tip složenog CMOS senzora koji koristi “dvoslojne tranzistorske piksele” kako bi udvostručio sposobnost prikupljanja svjetlosti.

Tipični senzori slike imaju fotodiode osjetljive na svjetlost i tranzistore piksela koji kontrolišu i pojačavaju signal na istom sloju. Novi dizajn postavlja fotodiode na vrh, a pikselne tranzistore ispod na posebnom sloju. To je omogućilo povećanje tranzistora.

Pojačan je signal, smanjen je šum pri snimanju noćnih ili drugih fotografija na tamnim lokacijama. Omogućili su veće brzine očitavanja, brzo snimanje i smanjeno okretanje zatvarača na kamerama. 

 

 Iz kompanije posebno navode da će ova tehnologija omogućiti kvalitetniju fotografiju pametnog telefona. Dvostruko veća sposobnost prikupljanja svjetlosti, omogućiće znatno poboljšanu osjetljivost na svjetlost čak i kod relativno malih senzora sa visokim brojem megapiksela.

Sony tek treba da uvede ovakvu tehnologiju za pametne telefone i kamere, ali planira da poboljša dizajn za velike i male senzore.