Najljepše pejzažne fotografije na Instagram profilu @jimmychin

Jimmy Chin, čuveni alpinista, avanturista, režiser i fotograf objavama na Instagram profilu @jimmychin redovno izaziva divljenje miliona ljudi.

Rođen 12. oktobra 1973. u Minesoti, ovaj svestrani Amerikanac evoluirao je od snimatelja ekspedicije u filmaša koji je za ostvarenje Free Solo iz 2018. osvojio Oscara.

Najljepše pejzažne fotografije na Instagram profilu @jimmychin

Prije tog filma pažnju javnosti privukao je dokumentarcem Meru, koji je snimao sedam godina, a u kojem se radi o njegovim pokušajima da se zajedno sa Conradom Ankerom i Renanom Ozturkom popne na Peraje morskog psa na planini Meru, na sjeveru Indije.

Film je osvojio nagradu publike na Sundance Film Festivalu 2015. i bio je u užem izboru za nagradu Oscar 2016. godine.

Najljepše pejzažne fotografije na Instagram profilu @jimmychin

Chin je poznat po svojoj sposobnosti da kamerom ovjekovječi nevjerovatne pejzaže i trenutke, te su se njegove fotografije, između ostalih, pojavile i na naslovnicama National Geographic-a i The New York Times Magazin-a, a režirao je i komercijalne filmske projekte za najveće klijente na planeti. Fotografijom je počeo da se bavi da bi zadržao sopstvene navike penjanja i skijanja.

Naime, skijao je i penjao se na planinske vrhove širom svijeta. Godine 2006. bio je dio prvog američkog tima koji je skijao sa vrha Mont Everesta. Posjetite Instagram profil @jimmychin.