Najjeftinije električno vozilo stiže iz Kine

Kineski proizvođači električnih automobila su odlučili da promijene trend u industriji i kupcima ponude malo gradsko auto koje je jeftino, ne troši puno, zgodno je za parkirati i nema posebnu upotrebnu vrijednost za daleka putovanja. Ispostavilo se da kupci odlično reaguju.

Model je nazvan Hongguang MINI, a proizvode ga kineske kompanije SAIC Motor i Wuling Motors u saradnji sa američkim General Motors-om.

Tokom ove godine Hongguang MINI bio najprodavanije električno vozilo u Kini, sa prodatih 395.451 komada. Neće se, naravno, zaustaviti u granicama ove zemlje, i već je početkom ovog mjeseca unaprijeđeni model pod nazivom Air EV predstavljen u Indoneziji.

Kada se nađe u prodaji, to će biti prvo električno vozilo iz Hongguang porodice koje se prodaje van granica Kine.

Ovaj model će se proizvoditi u predgrađu Džakarte, što ujedno znači da bi Air EV mogao da utre put malim kineskim električnim automobilima ka globalnom tržištu, prvenstveno ka tržištu Novog Zelanda i Australije.

Napredniji model je nešto veći od svog prethodnika i ima motor snage 30 kW ili 50 kW. Maksimalna brzina mu je oko 100 km/h, a sa jednim punjenjem može preći blizu 300 km.

Budući da je cijena prvog modela Hongguang MINI oko 4.200 dolara, očekuje se da će Air EV biti znatno skuplji, ali i dalje jeftiniji od ostalih električnih automobila. U Indoneziji će koštati do 9.745 dolara.