Najbolje besplatne aplikacije za video pozive

Pandemija Covid-19 izbila je i posljednje argumente iz ruku onih koji su smatrali da je nemoguće poslovne aktivnosti prebaciti u nešto virtuelniji režim, a sastanke obavljati putem aplikacija za komunikaciju.

Zapravo, to je postao novi standard, a brojne aplikacije su zbog velikog korištenja napunile džepove svojih vlasnika.

Ono što slijedi je lista nekih od najboljih aplikacija za video konferencije, a pokušali smo da se koncentrišemo na one koje dozvoljavaju najmanje 10 ili više učesnika u njihovoj besplatnoj verziji.

Zoom je najveći dobitnik ove promjene i najpopularnija konferencijska aplikacija danas. Besplatna verzija omogućava da razgovara do 100 korisnika, ali postoji ograničenje od 40 minuta za sastanke više od dvije osobe, što može biti prilično ograničavajuće. U vrijeme nastanka, Zoom nije nudio nikakve posebne ponude za one koji sada rade kod kuće, ali ima stranicu koja nudi pomoć i savjete novim korisnicima.

Skype je „tradicionalna“ platforma za razgovore koja je prošla put od alata za razgovor jedan na jedan do sadašnjih video konferencija do 100 ljudi, sa izdašnim vremenskim ograničenjem za sastanke od 24 sata.

Duo je uz Google Meet mobilna aplikacija koja dolazi iz kompanije Google. Zamišljena je kao korisnička aplikacija za razgovore jedan na jedan, dok je Meet namijenjen poslovnim korisnicima. Usljed okolnosti i Duo je postao aplikacija koja omogućava konferencijske razgovore. Oba omogućavaju do 100 učesnika, dok Duo nema vremenskog ograničenja trajanja razgovora.

Telegram je aplikacija za ćaskanje za razmjenu poruka koja takođe nudi grupna video ćaskanje. Za to je dobro podešena: aplikacija već ima funkciju koja vam omogućava da kreirate grupe sa do 200.000 članova, a možete imati ili privatne ili javne grupe. Za sada, video ćaskanja su ograničena na 30 ljudi, iako ih može gledati do 1.000.

Signal je komunikaciona aplikacija poznata po svom naglasku na bezbjednom slanju poruka putem end-to-end enkripcije. Ranije je dozvoljavao samo najviše pet učesnika u video pozivima; međutim, sada dozvoljava do 40 ljudi. Signal je uglavnom namijenjen mobilnim uređajima, a da bi ga koristili na desktopu, morate ga povezati sa postojećom mobilnom aplikacijom.